1998 – 2002

Kassandra – Hanioti


Homepage van hotel “Dionysos”

De eerste Griekenlandreis in 1998 ging naar het schiereiland Kassandra in de streek Halkidiki. Ca. 100 km ten zuiden van Thessaloniki. Het plaatsje waar we verbleven heette Hanioti en het hotel “DIONYSOS”. Het werd een – ondanks regenbuien ! – zeer leuke vakantie, die om herhaling vroeg.

DEELNEMERS Dennis Bommelé, Mirjam Blaakmeer, Robert Blaakmeer, Wim Boogerman, Mirjam Booms, Frederike Cusell, Annemieke van Ettiger, Letitia Griffith, Loes van Harlingen, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Marian Mos, Marion Roozendaal, Eugène Ruytenbeek, Ria Ruytenbeek,  Agnieta Sijpkes, Paul Thijsse, Margot van der Wielen en George Willegers ( totaal 20 ).

 

HALKIDIKI Halkidiki is een schiereiland, waarvan de uitlopers uit drie landtongen bestaan, te weten: Kassandra, Sithonia en Agios Oros (Athos). Het wordt wel eens “het geheime paradijs” van Griekenland genoemd. Met maar liefst 522 kilometer kust, waarvan de kilometerslange stranden langzaam in zee lopen is het er uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen en minder geoefende zwemmers. Ook mensen die willen duiken kunnen hier goed terecht. Er is geen industrie in dit gebied en de vele blauwe vlaggen langs de kust betekenen, dat het zeewater zeer schoon is. Wie van agrotoerisme wil genieten, die kan op de talrijke bergen van de regio terecht. Wie van zee houdt kan zich aan de prachtige stranden uitleven. Wie van cultuur houdt kan de tientallen musea bezoeken of de archeologische opgravingen. Indrukwekkend zijn de bekende (mannen)kloosters van Athos.

HANIOTI

Hanioti is de meest bekende en drukste badplaats van Kassandra. Het centrum van Hanioti concentreert zich rond het dorpsplein, waar een breed scala aan restaurants, (vis)tavernen, winkeltjes, supermarkten en uitgaansgelegenheden te vinden is. Hanioti dankt haar populariteit vooral aan het prachtige brede zandstrand en is dan ook een zeer geschikte bestemming voor strandliefhebbers.

DION

Dion ligt ca.18 km ten Z.W. van Katerini. Hier bevinden zich de archeologische opgravingen van de Heilige stad der Macedoniers. Midden in een rijk begroeid en door bronnen bewaterd veld in de vlakte van Pieria , vlak voordat de klim naar de Olympus begint, strekken zich de Tempels der goden uit, o.a. twee theaters. Vlak daarnast ligt de antiek stad Dion, die door haar God-dragende naam duidelijk haar nauwe relatie toont met met de God Zeus. Op deze plaats kwamen duizenden Macedoniers samen voor de feesten ” de Olympiaden voor Dias” , die vanaf de 5e eeuw voor Chr. gevierd werden. De belangrijkste Heilige gebouwen zijn: de tempel van Demeter, het Asklpion en de tempel Isis. Met een bus hebben ook wij natuurlijk deze plaats uit de oudheid bezocht. Erg imponerend.

Evenals de boottocht naar Athos, waar we echter dor de strenge regelds die daar gelden niet aan land mochten. Een pleister op de wonde waren de dolfijnen die rond de boot zwommen.

   

    

Zakynthos – Laganas

Homepage  POSEIDON BEACH HOTEL ***

In 1999  ging de tweede reis naar het schildpaddeneiland Zakynthos. Hotel “Poseidon Beach ***” in Laganas bleek een perfecte keus. Schitterend hotel, uitstekend weer en – jawel hoor – tussen echte grote schildpadden in zee gestaan en gezwommen! Een hele leuke belevenis.

 

DEELNEMERS

Dennis Bommelé, Mirjam Booms, Jan Compeer, Carla van Dijk, Loes van Harlingen, Ruud Jacobs, Huub Jansen, Jan Janssen, Tila Janssen, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Ton van Oijen, Marion Roozendaal, Eugène Ruytenbeek, Ria Ruytenbeek,  Agnieta Sijpkes, Paul Thijsse, Henri Weber, Johan van Westendorp en Margot van der Wielen ( totaal 21 )

ZAKYNTHOS

Hotel ” POSEIDON BEACH *** ” in Laganas

Zakynthos is het zesde eiland van noord naar zuid van de Ionische eilanden. Het westelijke gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, dat ongeveer 100 miljoen jaar geleden gevormd is, en waar de erosie van het water grotten en grote ondergrondse holtes heeft gevormd. Zakynthos staat bekend om zijn grillige westkust, hoge kliffen met daartussen onbereikbare verlaten strandjes. Zakynthos is, met een oppervlakte van ruim 406 km2, het op 2 na grootste Ionische eiland, na Kefalonia en Korfoe. De hoofdstad van Zakynthos, Zakynthos-stad, is een mooie oude stad die bekend staat om zijn Italiaanse invloeden. Bezienswaardigheden zijn het Bijzanthijns museum (di-zo), het Solomos museum (dagelijks), de kerk Agios Dionysos en het Venetiaanse Kastro dat hoog boven de stad uitsteekt en een schitterend uitzicht heeft. Zakynthos kun je bereiken per chartervlucht (vanaf Schiphol ca. 2 uur en 45 minuten.  vliegen. De luchthaven, Dionysios Solomos, wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode ZTH.

   

Vanuit Zakynthos-stad gaat er regelmatig een boot naar het vasteland (Kyllini)en rindisi (Italie). In Agios Nikolaos (in het noorden) is een verbinding met Kefallonia. Laganas is de meest toeristische plaats van het eiland. Hier vindt men talloze bars, terrassen, restaurants, fastfood taverna´s en souvernir-shops. Deze vrij grote plaats wordt bezocht door veel Engelsen, en dat is duidelijk te merken aan het uiterlijk van de vele bars (pubs) en cafe´s. Andere bekende badplaatsen zijn Argassi en Agios Sostis. Tsilivi en Alykes zijn vooral bekend bij surfers.

 

CARETTA-CARETTA Caretta caretta is schildpad uit de familie zeeschildpadden (Lat. Cheloniidae) en is de laatste uit de “Caretta” soort. Sommigen noemen haar ook wel “onechte “karetschildpad”, “valse schildpad”, soms ook “Dikkopschildpad” of  “Middellandse zee-schildpad”.

Vals of niet, het is een echt zeeschildpad, wel met een zeer dikke kop- en komt het vaakst voor in de Middellandse zee en in de Ionische zee specifiek rond het Griekse eiland Zakynthos., met name bij Laganas waar zij ook beschermd zijn. De schildpadden kunnen wel 1 meter lang worden, een gewicht hebben van meer dan 100 kilo en een leeftijd bereiken van ca. 100 jaar.

   

V.l.n.r .:  Caretta-Carretta  –  Het smokkelschip  –  Op eigen jeepsafari

 

Kos – Kos-stad


Homepage hotel “ATLANTIS”

In 2000 werd een bezoek gebracht aan het bekende ‘fiets’eiland Kos. Ons hotel “ATLANTIS ***” lag even buiten Kos-stad. Het ‘vervoersprobleem’, zo het er was, werd eenvoudig opgelost door met zijn allen een fiets te huren! Zo fietsten we op Kos op officiële aangelegde fietspaden.

DEELNEMERS

Dennis Bommelé, Wim Boogerman, Mirjam Booms, Jan Compeer, Frederike Cusell, Carla van Dijk, Letizia Griffith, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Marion Roozendaal,   Agnieta Sijpkes, Paul Thijsse, Johan van Westendorp, Aafke van der Wielen, Margot van der Wielen, Dennis Wijlemans, Stacey Wijlemans en Sylvia Wijlemans ( totaal 23 ).

KOS

Kos is het fietseiland van Griekenland, het eiland van Hippocrates en het derde eiland in grootte van de Dodekanesos. Het heeft een mooie haven, lange stranden, kristalhelder zeewater en is in archeologisch opzicht zeer interessant. Het is slechts door een zeestraat van een paar kilometer van Turkije verwijderd en bestaat voornamelijk uit laagland, met een hoge berg-keten aan de oostkust. Kos is de geboorteplaats van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij les gaf staat nog steeds in het centrum van Kos-stad, het is een van de oudste bomen ter wereld.

In het westen vind je het dorp Kefalos (2097 inwoners) met de bekende windmolen van Papavassilis en de ruines van een middeleeuws kasteel. In het midden van het eiland (het verkeersknooppunt) ligt Antimacheia (1678 inwoners) met de beroemde vesting van Antimacheia, gebouwd in de Venetiaanse tijd. Binnen de muren staan nog oude kerkjes en ruines van huizen uit die tijd, waarin de bewoners beschutting zochten tegen de aanvallen van piraten.De windmolen in het centrum aan de hoofdstraat draait nog echt.

Kos heeft een internationaal vliegveld. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De luchthaven, Kos Airport, wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KGS. Met de boot kan je van en naar de eilanden Kalymnos, Rhodos en Nissiros. In 2005 is is men gestart met het uitbreiden van de capaciteit van het vliegveld op Kos.

 

KOS – STAD

Kos-stad, de hoofdstad van en de belangrijkste haven, ligt aan de noord-oost kust van het eiland. De stad is wederopgebouwd na een zware aardbeving in 1933. In de stad zie je veel parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. Daarnaast zijn er nog belangrijke archeologische monumenten. De stad Kos dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien ook de hoofdstad van het eiland Kos. In de haven komen cruisschepen vanuit de hele wereld kenns maken met de schoonheid van het eiland Kos. De grote promenade in Kos-stad heeft begin 2005 een grote opknapbeurt gehad en is van nieuwe verlichting voorzien.

 

Hotel ” ATLANTIS *** ” , even buiten Kos-Stad

   

 

Karpatos – Pigadia


HOMEPAGE Hotel “Romantica”

In 2001 werd Karpathos geboekt, een eiland gelegen tussen Rhodos en Kreta. We hadden ons domicilie even buiten Pigadia-stad in het gezellige hotel “ROMANTICA”. We herinneren ons de tochten met de jeeps naar het bergdorpje Athos om er temidden van de lokale bevolking heerlijk te eten.

DEELNEMERS

Dennis Bommelé, Mirjam Booms, Frederike Cusell, Carla van Dijk, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Karin Piederiet, Marion Roozendaal, Agnieta Sijpkes, Paul Thijsse, Johan van Westendorp en Margot van der Wielen ( totaal 18 ).

KARPATHOS

Karpathos is het op een na grootste eiland van de Dodekanesos. Het is een langgerekt, smal en bergachtig eiland, met schilderachtige dorpen – verscholen tussen het groen – op de berghellingen en aantrekkelijke vissersdorpen geflankeerd door zandstranden. Karpathos is met name geschikt voor diegenen die van een rustige vakantie houden met tradities en folklore.

Het eiland heeft een eigen vliegveld ( 17 km ten zuiden van Pigadia ).  De luchthaven, Karpathos Airport, wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduidt met luchthavencode AOK. Vanuit de haven van Pigadia kun je per boot naar Kassos, Kreta (Sitia) en via Halki naar Rhodos. Ook vanuit de haven van Diafani (in het noorden) kun je naar Rhodos.

 

PIGADIA

Pigadia is de hoofdstad van het eiland Karpathos. De stad heeft een gezellige en drukke haven met cafe’s met terrassen en restaurants. In het park van Karpathos zijn oude vondsten te zien, waaronder objecten uit Myceense graftombes ( 5e eeuws ) en de overblijfselen van de Agia Fotini kerk. Het heeft de belangrijkste haven van het eiland. De stad is gebouwd tegen een heuvel met een lang zandstrand. Op de top van de heuvel stond vroeger de Akropolis Poseidion. Een avondwandeling langs en  boven de haven gelegen weg is een aangename ervaring.

   

   

 

Chios – Karfas


Homepage Hotel “GOLDEN SAND”

In 2002 stond de 1e lustrumreis op de agenda. Een reis die dit keer ging naar het eiland Chios. Ons onderkomen op dit mooie eiland, “Golden Sand”, een “A-klasse” hotel in Karfas, pal aan het strand gelegen. Het bleek een schot in de roos te zijn en wederom goed voor een onvergetelijke vakantie.

DEELNEMERS

Dennis Bommelé, Mirjam Booms, Frederike Cusell, Carla van Dijk, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Oscar Kolenel, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Karin Piederiet, Adriaan van Rees, Marion Roozendaal, Agnieta Sijpkes, Ria de Vree, Johan van Westendorp, Margot van der Wielen, Dennis Wijlemans, Sylvia Wijlemans,  Jason Wijlemans en Stacey Wijlemans ( totaal 24 ).

CHIOS Chios is het mysterieuze hart van de Egeïsche zee. Het eiland van Homerus, een eiland met Ionische en Byzantijnse beschavingen en invloeden van de Genuaanse adel. De dorpen liggen verspreid, verscholen in het binnenland, ver van de kust vanwege de voormalige angst voor piraten. De rustige manier van leven hier staat ver van de drukte in de grote steden. De eindeloze stranden worden overschaduwd door pijnbomen en olijfbomen. Chios staat bekend als het eiland van de mastiek en de lekkere geuren. De weelderige bloementuintjes, de rozenstruiken, de brem, de wilde tijm, de wilde tulpen en de ontelbare kleine natuurwonderen van de lokale vegetatie vormen als het ware een vredige geurensymfonie. Het unieke Kampos met zijn vele koopmanshuizen en zijn labyrinth van steegjes met bloementuintjes, vormt een ideale wandelbestemming, vooral in de lente.

KARFAS

Karfas ligt 6 km ten zuiden van Chios stad en 3 km vanaf het vliegveld. Deze populaire badplaats heeft, als één van de weinige op het eiland, een prachtig zandstrand. Dit lange strand loopt langzaam af in zee en is dus ook ideaal voor kinderen. Karfas is ook een door de Chioten veel bezochte badplaats en ondanks dat dit het meest toeristische plaatsje van Chios is kan men nog steeds spreken van kleinschaligheid. In de loop der jaren is Karfas uitgegroeid tot een levendige plaats met een ruim aanbod van gezellige tavernes, strandbarretjes en watersport-faciliteiten. Ook een pinautomaat, internetcafé en duikschool ontbreken niet. Gezien de centrale ligging is het een prima uitgangspunt om het eiland te verkennen. In het plaatsje zelf is er de mogelijkheid om een auto, scooter of fiets te huren.

De nabijgelegen Kambos is een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Ook rijden er elke dag bussen van en naar Chios-stad en de bushalte is direct voor hotel “Golden Sand”.

   

Een speciaal plaatsje in onze harten kreeg  in KARFAS het restaurant “PINALEON ” van Anna & Christos ( twee foto’s linksonder ) en de Café – Bar ” OASIS ” van Geralien & Kostas ( samen op de foto rechtsonder; zoon Dimitris ontbreekt ) op de boulevard.