2003 – 2007


Lesbos – Skala Kalonis


Homepage van Hotel “PASIPHAE”

In 2003 gingen we voor de 6e keer in successie richting Griekenland. Nu was het doel hotel “Pasiphae” in Skala Kalonis op het eiland Lesbos. Het wordt zo langzamerhand eentonig maar ook hier wisten we ons weer prima te vermaken.

DEELNEMERS

Wanda Arisz, Dennis Bommelé, Alex Berendsen, Frederike Cusell, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Oscar Kolenel, Joke Luyten, Ben Melchior, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Petra Nijland, Karin Piederiet, Adriaan van Rees, Marion Roozendaal, Kees Veth, Ria de Vree, Margot van der Wielen, Dick van der Zwan en Margriet van der Zwan ( totaal 24 ).

LESBOS / LESVOS

Lesbos is het grootste eiland van de Oost Egeïsche zee. Lesbos is een eiland waar veel artistieke en intellectuele mensen vandaan komen. Ook de volkstradities zijn rijk, zo staat het eiland bekend om zijn pottenbakkerijen, houtsnijwerk en de volksarchitectuur. Het mooie van Lebos is dat de originele architectonische erfenis vrijwel geheel intact is gebleven. De architectuur van zelfs het kleinste dorp is opmerkelijk. Mytilini, de hoofdstad van het eiland, bestaat uit een fascinerende combinatie van architectuur die beïnvloed is door zowel Europese invloeden als invloeden uit het nabije Oosten. Lesbos heeft veel belangrijke musea, o.a. de oude en nieuwe Archeologische Musea van Mythilini. Deze tonen archeologische vondsten uit de prehistorische, de Klassieke, de Hellenistische en Romeinse tijden. De collectie van het Teriade Museum voor moderne kunst is uniek en bevat werk van o.a. Picasso, Matisse, Miro en Tsarouchis. Het werk van de bekende schilder uit Lesbos, Theophilos, kunt u bekijken in het museum in dezelfde buurt. Lesbos heeft prachtige stranden en er zijn watersportmogelijkheden. Door de variëteit aan natuur is hier ook veel ecotoerisme. NATUUR ONTDEKKEN

Het hele jaar door biedt het eiland Lesbos een waaier van activiteiten, omdat ook het landschap zo oneindig variërend is: onvruchtbare berglandschappen aan het noordwestelijke deel van het eiland steken fel af tegen het glooiend groene landschap aan de vruchtbare golf van Gera. Er is een voortdurende afwisseling van bergen, heuvels, vlakten, diepindringende baaien, kleine ankerplaatsen, stranden, groentetuinen, dennen en eikenbossen, wouden met platanen, dan weer met kastanjebomen en tot slot, vanzelfsprekend de uitgestrekte olijfboomgaarden. Waterlopen banen zich een weg in de vlakten van het eiland en vormen kleine biotopen op de plaats waar ze in zee uitmonden. In de omgeving van Sigri bevindt zich een groots natuurmonument, namelijk een fossiel woud (het versteende woud) dat ongeveer 15 miljoen jaar geleden versteende als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Lesbos heeft zijn vele geneeskrachtige bronnen te danken aan de geologische aard van het eiland, de vulkanische aard. Thermale baden met uitzonderlijke geneeskracht zijn te vinden in Gera, Eftalou, Thermi, Polichnitos en Lisvori. Nog meer natuurschoon op Lesbos vind je aan de Golf van Kalloni (Politechnitos) waar een natuurgebied het toevluchtsoord en broedgebied vormt voor veel zeldzame en beschermde vogelsoorten.

Er zijn wandelwegen uitgestippeld over het hele eiland, voor bezoekers die nader kennis willen maken met de natuur van Lesbos. Hun moeite wordt beloond met het fraaie aanzicht van olijfbossen, plekjes vol weelderige vegetatie, beken, kapelletjes, verlaten gehuchten, grillige rotsformaties, meertjes, grazende paarden, omheiningen met schapen, wilde bloemen, kruiden, zeldzame planten en dierensoorten, weidse vergezichten en een aangenaam daglicht. Verder zijn er de wandelpaden die van Skopelos naar Vatera en de Plomaridorpen lopen, van Kapi naar Sykamia, van Petra naar Lapsara, van Sigri naar Eresso. Tijdens deze tochten kan de bezoeker niet enkel genieten van het natuurschoon, maar ook kennis maken met de traditionele architectuur van Lesbos en de authentieke gastvrijheid van de eilandbewoners tot in de meest afgelegen dorpen.

   

 

Samos – Potokaki


Homepage Hotel “HYDRELE BEACH”

In 2004 boekten we onze 7e vakantie op het mooie eiland Samos, vooral bekend om zijn zoete wijnen. We verbleven even buiten het leuke havenplaatsje Pythagorion, in hotel “Hydrèle Beach“ in de wijk Potokaki. De fiets bleek wederom ( zie ook fietseiland Kos ) een goed alternatief.

DEELNEMERS

Wanda Arisz, Dennis Bommelé, Mirjam Booms, Alex Berendsen, Frederike Cusell, Bryan Does, Renske Does, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Oscar Kolenel, Joke Luyten, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Margot van der Wielen, René Winkel, Shirley Winkel, Dick van der Zwan en Margriet van der Zwan ( totaal 22 ).

SAMOS

Samos, het mooie Griekse eiland in de Egeïsche zee dat voor de kust van Klein Azië ligt, is wereldberoemd om de unieke zoete wijn. De natuur is er weelderig, de heuvels en bergen zijn groen. Er zijn prachtige grotten en kloosters te bezichtigen. Uiteraard ontbreken eindeloze zandstranden niet. Op Samos is de aanwezigheid van de oude Griekse cultuur te ervaren bij de vele belangrijke archeologische plaatsen. Hier heeft u o.a. de kans om de tempel van Hera in het Heraion te bezoeken, de Polykrateia Muren en de Romeinse baden in Pythagoreion. Tijdens de zomer kunt u genieten van artistieke shows die deel uitmaken van het KALOMIRI festival.

De glorie tijd van Samos was eigenlijk de 6e eeuw voor Christus, toen Samos een belangrijke culturele rol ging spelen en erg welvarend was. Aan de haven van Samos werd toen een uniek schip gebouwd met 50 roeispanen dat Samaina genoemd werd. Samos is ook het geboorte-eiland van de van de bekende mathematicus en beeldhouwer Pythagoras. Na de dood van de Tiran Polikratis is het eiland achteruitgegaan. Tijdens de Byzantijnse tijd werd het eiland eerst door de Romeinen en in latere stadium door de Turken veroverd.

 

POTOKAKI

Het hotel ligt in Potokaki, een buitenwijk van Pythagorion. Aan de overzijde van de straat bevindt zich nog een flinke bar met terras, dat op zee uitkijkt. “Hydrele Beach” ligt op circa 50 meter van het Potokaki strand en circa twee kilometer van het centrum van Pythagorion. In de directe omgeving zijn enkele winkels en restaurants. Het vliegveld ligt pal achter het hotel en zou een probleem kunnen zijn. Echter het aantal vliegbewegingen is zeer beperkt, dus is er weinig overlast.

   

   

 

Rhodos – Reni Koskinou


Homepage Hotel “PRINCESS FLORA”

In 2005 “overvielen” we voor onze 8e vakantie het toeristische eiland  Rhodos. Het hotel, “Princess Flora” geheten, lag even buiten Rhodos-stad in de naaste omgeving van Reni Koskinou. De manager nam met tranen in zijn ogen afscheid van de groep. En we speelden beachvolleybal naast de oude thermen van Kalithea.

DEELNEMERS

Wanda Arisz, Dennis Bommelé, Mirjam Booms, Alex Berendsen, Frederike Cusell, Bryan Does, Renske Does, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Oscar Kolenel, Joke Luyten, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Karin Piederiet, Marion Roozendaal, Ria de Vree, Margot van der Wielen, René Winkel, Shirley Winkel, Dick van der Zwan en Margriet van der Zwan ( totaal 25 ).

RHODOS Wanneer je Rhodos en de haven van Rhodos nadert, vallen de middeleeuwse gebouwen het eerst op. Rhodos heeft heel veel te bieden en is een uitstekend vakantie eiland. Men herkent heel vlug verschillende bouwstijlen en invloeden zoals o.a. de Byzantijnse stijl.

Op twee zuilen bij de ingang van de historische haven van Rhodos staan standbeelden van herten, een hinde en een bok en zij zijn het symbool van Rhodos. Het eiland Rhodos is het grootste eiland van de twaalf eilanden tellende Dodecanesos Archipel. De geschiedenis is niet ongemerkt aan Rhodos voorbijgegaan. Uit de Klassieke Oudheid zijn nog diverse overblijfselen aanwezig met als hoogtepunt de majestueus boven Lindos gelegen Acropolis. In het oude centrum van Rhodos-Stad, een prachtig geconserveerde ommuurde kruisvaarderburcht, tref je ook vele overblijfselen uit de Turkse periode aan.

De bergen zijn voor het grootste deel bebost, en temidden ervan liggen weelderig groene, vruchtbare dalen met volop stromend water. UNESCO heeft Rhodos uitgeroepen tot wereldmonument van cultuur-erfenis. Rhodos-stad, is een van de mooiste steden van het gehele Middelandse zeegebied. Het is Gebouwd op de uiterste noordpunt van het eiland. De stad heeft een nieuw en een middeleeuws gedeelte. Het grote paleis, de haven, het centrum, het aquarium en Mandraki zijn bekende blikvangers van de stad. In de zomermaanden is het in Rhodos-stad gezellig druk en is er vertier tot in de vroege uurtjes.

In het zuiden van Rhodos heb je prachtige stranden en rust. Loop over de prachtige stranden bij Prasonissi. In de bossen vind je verborgen watervallen en als je geluk hebt kom je het beschermde Rhodos hert tegen. Rhodos heeft een internationaal vliegveld. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De luchthaven, Diagoras/Maritsa, heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode RHO.

   

   

 

Pieria – Olimpiaki Akti


Homepage Hotel ” EDEM HOLIDAY CLUB “

In 2006 verlegden we onze bestemming – net als de eerste keer – naar het vasteland en wel naar Olimpiaki Akti. Een kleine plaats in de streek Pieria aan de Olympic Beach. We troffen het bijzonder goed. Een uitstekend hotel, ” EDEM HOLIDAY CLUB “ , pal aan het strand en leuke plaatsjes op loopafstand. Het “uitstapje” was ongetwijfeld het bezoek met huurauto’s naar Kalambaka ( Meterora kloosters ), 180 km v.v.

DEELNEMERS

Wanda Arisz, Mirjam Booms, Frederike Cusell, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Oscar Kolenel, Petra Laban, Anita Lagerberg, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Marion Roozendaal, Margot van der Wielen, René Winkel, Shirley Winkel, Dennis Wijlemans, Jason Wijlemans, Stacey Wijlemans, Sylvia Wijlemans, Dick van der Zwan en Margriet van der Zwan ( totaal 24 ).

PIERIA

Pieria is het departement waar je vakanties aan zee met een verblijf in de bergen kunt combineren. Aan de ene kant zijn er betoverende kusten van de Thermaische Golf aan de andere kant is er een Olympus, de berg van de Griekse Goden. Pieria is heel groen met platanen, dennen, populieren en sparren, vooral op de Olympus. Tussen de vlakte van Pieria en de Olympus vinden wij Katerini, de hoofdstad van het departement. Op een afstand van 32 km Z.W. van Katerini bevindt zich het dorp Agios Dimitrios, gebouwd op een hoogvlakte rijk aan water en bomen. de tocht naar Stena tis Petras, de pas naar Thessalie is adembenemend evenals het indrukwekkende Olympus ravijn. Zeventien km ten noorden van Katerini bevindt zich het dorp Dion.

Op afstand van 23 km van Katerini bevindt zich Leptokaria, waar het fraaie strand elk jaar weer vol zit met Griekse en buitenlandse toeristen. Andere zomerverblijven aan zee zijn nog Methoni, Nea Agathoupoli met zijn visserswinkels, Agios Panteleimon met zijn Venetiaanse burcht, Platamonas met zijn zandstranden en zijn platanen en Makrigialos met de ruines van het antieke Pydna. Tenslotte is er het stadje Litochoro dat als startplaats voor bergbeklimmers naar de Olympus fungeert.

Het dorp Dion ligt zeventien km ten Z.W. van Katerini. Hier bevinden zich de archeologische opgravingen van de Heilige stad der Macedoniers. Midden in een rijk begroeid en door bronnen bewaterd veld in de vlakte van Pieria , vlak voordat de klim naar de Olympus begint, strekken zich de Tempels der goden uit, o.a. twee theaters.

Vlak daarbij ligt de antiek stad Dion, die door haar God-dragende naam duidelijk haar nauwe relatie toont met met de God Zeus. (Dias). Op deze plaats kwamen duizenden Macedoniers samen voor de feesten ” de Olympiaden voor Dias” die vanaf de 5e eeuw v   oor Chr. gevierd werden. De belangrijkste Heilige gebouwen zijn: de tempel van Demeter, het Asklpion en de tempel Isis. Mooie plaatsen aan zee zijn: Leptokarja, Methoni, Nea Aghatoupouli, Platamonas en Makryjalos.

   

   

 

Kreta – Platanes


Homepage Hotel “MARINO’S BEACH CLUB “

In 2007 zochten we onze 2e lustumreis de bestemming een ’stukje’ lager op.  Het werd Kreta. We hadden ons onderkomen in Marino’s Beach Hotel / Appartementen. Het hotel bevond zich in Platanes, of zoals de Grieken zelf het uitspreken en schrijven Platanias. Op nog geen vijf kilometer van Rethymnon verwijderd. Pal aan het strand en slechts 200 meter van het centrum. Het was wederom een prima hotel en dito locatie.

Deelnemers

Alex Berendsen, Mirjam Booms, Angèle Borsboom, Armand Borsboom, Frederike Cusell, Loes van Harlingen, Gerrit ter Horst, Ruud Jacobs, Jan Janssen, Tila Janssen, Hans Los, Joke Luyten, John Martijn, Dik Mos, Marian Mos, Mieke Mos, Karin Piederiet, Marion Roozendaal, Ria de Vree, Margot van der Wielen, René Winkel, Shirley Winkel, Sylvia Wijlemans, Dick van der Zwan en Margriet van der Zwan ( totaal 26 ).

 

Kreta

Kreta is het grootste en bekendste Griekse eiland. Het scheidt de Egeische zee van de Lybische zee, als een grenspaal tussen Europa en Afrika. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het zonovergoten eiland Kreta. Zijn befaamde kloven, de steil uit zee oprijzende kliffen aan de kust, de eigenaardige hoogvlaktes die op drooggevallen meren lijken, de eindeloze witte zandstranden, olijf-, sinaasappel- en wijngaarden, soms kaal en ruw, soms liefelijk bebost, het zijn allemaal kenmerken van Kreta. Kreta is rijk aan historie en heeft veel monumenten en opgravingen zoals Knossos en Frangkokastello. In het oosten is een echt palmenbos met een prachtig zandstrand; Vai genaamd. ’s Zomers ligt het strand vol met toeristen. Kreta heeft een warm klimaat. In de wintermaanden is de gemiddelde dagtemperatuur 16 graden en schijnt te zon gemiddeld 4 uur per dag. In de zomermaanden regent het minimaal, loopt de temperatuur op tot gemiddeld 30 graden en schijnt de zon in juli gemiddeld 14 uur pr dag. Zo is Kreta dus een primabestemming voor zowel de zomer als de winter.

Bekende en drukbezochte plaatsen op Kreta zijn Chersonissos, Malia, Rethymnon en Agios Nikolaos. In de zomermaanden zijn het vooral de jongeren die tot in de vroege uurtjes doorfeesten in een van de vele kroegen of discotheken.

Kreta heeft drie internationale vliegvelden. Het grootste ligt vlakbij Heraklion en een kleiner vliegveld bij Chania en Sitia. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De luchthaven van Chania, Souda, door de International Air Transport Association (IATA) aangeduidt met luchthavencode CHQ. Heraklion heeft een vliegveld, Nikos Kazantzakis, door de IATA aangeduidt met HER. Sitia heeft een luchthaven, Sitia Airport, die door de IATA wordt aangeduid met JSH. Heraklion is veruit de populairste bestemming voor Nederlanders per vliegtuig naar Griekenland.

Het openbaar vervoer op Kreta is redelijk en er zijn frequente verbindingen met de meeste steden (via veel kleine dorpen). Excursies die kunnen worden gemaakt zijn o.a. naar Aqua Splash Waterpark in de bergen bij Chersonissos, een dagtocht naar Santorini, het lepra-eiland Spinalonga, Knossos, de Lassithi hoogvlakte, Vai (palmenstrand) en de Imbros en Samaria Kloof. Kreta is onderverdeeld in vier departementen. Van oost naar west zijn dat Lassithi, Heraklion, Rethymnon en Chania.

 

Rethymnon

De oude stad Rethymnon bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, waar gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes te vinden zijn. Ook bezit Rethymnon een prachtig zandstrand waar het heerlijk zwemmen en zonnen is. Bezienswaardigheden van Rethymnon zijn o.a.: de Venetiaanse haven, het archeologisch museum, Fortetza, de Rimondi fontein en de Agios Frankiskos kerk. Er is een zeer mooi zandstrand. Rethymnon is de hoofdstad van het departement Rethymnon.

De stad Rethymnon of Rethymno werd gebouwd in de antieke tijd, maar het is nooit een belangrijk Minoïsch centrum geweest. De stad was overigens wel sterk genoeg om een eigen munt te bezitten. Een van deze munten is tegenwoordig het schild van de stad, met twee dolfijnen in een cirkel. Rethymnon begon weer te groeien toen de Venetianen een tussenstation wilden hebben tussen Heraklion en Chania. De oude stad (palia poli) is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen. Het is een van de best bewaard gebleven oude steden van Kreta. De stad heeft nog steeds een oude aristocratische verschijning, met de gebouwen uit de 16e eeuw, straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes, kleine Venetiaanse haven en smalle straatjes. In het Venetiaanse Loggia is tegenwoordig het kantoor van het ministerie van cultuur gevestigd. De grote gemeentelijke tuinen zijn ideaal voor mensen die schaduw en rust zoeken. Er wordt in Rethymnon elk jaar een wijnfestival gehouden in het begin van juli. Er wordt ook een festival gehouden op 7 en 8 november, ter herinnering aan de verwoesting van het Arkadi Klooster.

Rethymnon is een zeer mooie en leuke stad, met heel veel gezellige smalle straatjes en leuke winkeltjes. Er is een lang en breed zandstrand met aan de overkant een boulevard met de winkeltjes, supermarkten en veel eet/drinkgelegenheden. Ook het vissershaventje is gezellig. Langs de haven liggen veel (vis)restaurantjes. Ook in de kleine straatjes van het oude stadsgedeelte kan je op zoek gaan naar goede restaurantjes. In het oude stadsgedeelte zijn veel winkeltjes te vinden. Er rijdt een treintje door Rethymnon. De kleine steegjes zijn de moeite waard om door te lopen, kijk dan vooral naar de balkons. Het Fortezza met zijn archeologisch museum is een bezoek meer dan de moeite waard.

   

Klik voor de foto-albums van KRETA bovenaan deze pagina op Foto’s en klik vervolgens op de EXTERNE FOTO links !!